Dołącz do nas
Aktualności Rusza budowa...

 

16 grudnia 2012 r. podpisana została umowa z generalnym wykonawcą nowego gmachu Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej I i II stopnia im. Karola Szymanowskiego we Wrocławiu zaprojektowanego przez Maćków Pracownię Projektową. Budowa ma ruszyć jeszcze w tym roku.


Budynek szkoły powstanie w zwartej pierzei jednej z reprezentacyjnych ulic w centrum Wrocławia – ulicy Marszałka Józefa Piłsudskiego. Decyzja inwestora o takiej jego lokalizacji podyktowana była bezpośrednim sąsiedztwem Filharmonii Wrocławskiej, której obecna siedziba ma się w przyszłości stać częścią całego kompleksu dydaktycznego.

 

Nowy obiekt służyć ma edukacji dzieci i młodzieży na poziomie szkoły podstawowej i średniej, obejmując dwunastoletni cykl nauczania. Ze względu na rozbudowany program funkcjonalny, budynek wypełni zwartą formą całą działkę przeznaczoną na inwestycję. Funkcje dydaktyczne umieszczono powyżej kondygnacji parteru, w trzech skrzydłach otaczających wewnętrzny dziedziniec. Dwa z nich mieścić będą sale lekcyjne, trzecie – sale muzyczne. Od strony południowej dziedziniec zamykać będzie kameralna sala koncertowa. Takie ukształtowanie bryły zapewni optymalne doświetlenie sal lekcyjnych oraz izolację od hałasu ruchliwej ul. Piłsudskiego.

 

Budynek będzie liczył siedem kondygnacji, w tym sześć nadziemnych oraz jednopoziomowy parking podziemny. Na parterze zaplanowano pomieszczenia wielofunkcyjne, wystawiennicze oraz salę koncertową chóru, przedszkole, stołówkę i szatnie. Blok sportowy z salą gimnastyczną i siłownią – z powodu ograniczonej powierzchni działki – znajdzie się na kondygnacji podziemnej, pod salą koncertową. Wnętrza w częściach ogólnodostępnych wykończone będą betonem architektonicznym. Pomieszczenia dedykowane funkcjom muzycznym zostały zaprojektowane z uwzględnieniem wysokich wymagań akustycznych.

 

Monumentalny charakter sąsiedniej zabudowy skłonił architektów do rezygnacji z bogatej artykulacji fasady – biała bryła budynku będzie miała delikatną fakturę gładkiej, ceglanej ściany. Na jej tle swobodnie rozmieszczono okna, których szerokość zmniejsza się wraz z wysokością budynku, nadając zmienny rytm jego elewacjom. Forma obiektu oraz usytuowanie względem sąsiedniej zabudowy i kierunków nasłonecznienia pozwoliły na zagospodarowanie dachów jego niższej części, na których powstaną zielone tarasy służące jako zamknięty teren rekreacyjny dla uczniów młodszych klas. Projekt przewiduje także urządzenie placu zabaw oraz boiska.

 

Budowa ma się zakończyć w 2014 roku.

 

 

Źródło: Maćków Pracownia Projektowa

Zostaw komentarz

Nie bądź anonimowy. Zaloguj się. Dzięki temu Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne.
Jeśli nie masz konta zarejestruj się.

Dodaj komentarz bez logowania »

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

Biuro Levi Strauss Poland – ukłon nowoczesności w stronę tradycji
W warszawskim biurowcu na Wilanowie powstało nowe biuro najstarszego producenta dżinsów na...
Plan przebudowy starej kopalni w Wałbrzychu - projekt Nizio Design International
Powstał szczegółowy plan zagospodarowania przestrzeni kompleksu wałbrzyskiej Starej...
UGO architecture - Hugon Kowalski , Adam Wierciński - projekt konkursowy
Rejon ulicy Dworcowej i Towarowej w Stargardzie Szczecińskim, będący przedmiotem opracowania...
Dom Skocznia by 81.WAW.PL
Domy powstające w górach zwykle charakteryzują się powtarzalną architekturą o...
Pracownia BIG zaprojektowała budynek mieszkalny dla nowego kurortu na Bahamach
Pracownia  BIG + HKS + MDA przedstawili projekt dla nowego budynku Honeycomb i sąsiadującego...

Konkursy

Konkurs Buildera dla młodych architektów

Partnerzy